Przedszkole Nr 38 im. "Orle Gniazdo"

ul. Junikowska 15

60-163 Poznań

p38@poznan.interklasa.pl
Jesteś tutaj:
  1. Start
  2. Jadłospis

Jadłospis

 

     

                          13.05.2024r. - 17.05.2024r.

  ŚNIADANIE I ŚNIADANIE II OBIAD
PONIEDZIAŁEK     

   

    bułka grahamka z

    masłem , pasztet ,   

     ogórek kiszony ,

           kiwi ,

   kakao , herb. z cytryną

                (1,7)

      

    

sałatka makaronowa z 

    tuńczykiem i jajkiem ,  

     kawiorek z masłem ,

   herb. owocowa (1,3,4,7)         

              

  

    

   

       zupa pieczarkowa na

     jarzynach z kaszą (1,7,9)

        fasolka po bretońsku ,

       ziemniaki z koperkiem ,

   sałatka z ogórka kiszonego

     sok 100%  wieloowocowy

                     (1,13)

    

WTOREK

kanapki  przygotowane 

              przez dzieci

 pieczywo z masłem ,

    twarożek , jajko ,

 rzodkiewka , dymka ,

 marchewka do

    chrupania ,

  kawa , herb. z cytryną

             (1,3,7)

    

        WYCIECZKA gr IV

 bułka z masłem , sałata , ser żółty , woda

 

   kaszka manna z truskawką ,

    chrupki kukurydziane ,

       herb. miętowa (1,7)  

       

       

krem z kalafiora na jarzynach

      z pestkami słonecznika

                   (1,7,9,11)

     gulasz wieprzowy , kasza

  bulgur , sur. wielowarzywna

 (kap. młoda , ogórek zielony ,

        papryka) woda (1,7)

    

 

ŚRODA

kanapki  przygotowane 

  przez dzieci

 pieczywo razowe

z masłem

sałata , schab

z czarnuszką

 papryka , ogórek

zielony ,

   melon , kakao , herb.

 cytryną (1,7) 

        

   

kawiorek z masłem

paprykarz szczeciński ,

 rzodkiewka , herb.

    owocowa (1,4,7)

      

  barszcz ukraiński na mięsie i

            jarzynach (1,7,9)

 

   kluski leniwe z cynamonem ,

      sałatka owocowa , woda

                   (1,3,7)                          

CZWARTEK

 

bułka kajzerka

z masłem , sałata ,

ser żółty , papryka ,

zupa mleczna 

z płatkami owsianymi ,

  jabłko , herb.

owocowa  (1,7)

 

      

            mleko smakowe ,

    wafel ryżowy z masłem ,

        rzodkiewka (1,7)

    zupa z młodej kapusty na

         mięsie i jarzynach z

              koperkiem (9)

  spaghetti w sosie bolońskim ,

     sur. z selera z rodzynką ,

              woda (1,7,9)

     

PIĄTEK

pieczywo razowe

z masłem, sałata ,

papryka ,

 parówki z szynki ,

ketchup

melon , kakao , herb.

   z cytryną (1,7)

   

             jogurt owocowy ,

     mieszanka bakaliowa ,

       pieczywo chrupkie ,

      herb. miętowa (1,7)

      

             

      

     

       barszcz na jarzynach z

         makaronem (1,7,9)  

 

   paluszki rybne , ziemniaki z

   koperkiem , sur. z kiszonej  

       kapusty z marchewką i

       jabłkiem , woda (1,4,7)

 

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby odbiorca miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy z drzew orzechowych

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (pestki dyni, słonecznika, chia, ostropest )

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczak

      

NA GÓRĘ