13.05.2024r. - 17.05.2024r.
ŚNIADANIE I | ŚNIADANIE II | OBIAD | |
PONIEDZIAŁEK |
bułka grahamka z masłem , pasztet , ogórek kiszony , kiwi , kakao , herb. z cytryną (1,7) |
sałatka makaronowa z tuńczykiem i jajkiem , kawiorek z masłem , herb. owocowa (1,3,4,7)
|
zupa pieczarkowa na jarzynach z kaszą (1,7,9) fasolka po bretońsku , ziemniaki z koperkiem , sałatka z ogórka kiszonego sok 100% wieloowocowy (1,13)
|
WTOREK |
kanapki przygotowane przez dzieci pieczywo z masłem , twarożek , jajko , rzodkiewka , dymka , marchewka do chrupania , kawa , herb. z cytryną (1,3,7)
|
WYCIECZKA gr IV bułka z masłem , sałata , ser żółty , woda
kaszka manna z truskawką , chrupki kukurydziane , herb. miętowa (1,7)
|
krem z kalafiora na jarzynach z pestkami słonecznika (1,7,9,11) gulasz wieprzowy , kasza bulgur , sur. wielowarzywna (kap. młoda , ogórek zielony , papryka) woda (1,7)
|
ŚRODA |
kanapki przygotowane przez dzieci pieczywo razowe z masłem sałata , schab z czarnuszką papryka , ogórek zielony , melon , kakao , herb. z cytryną (1,7)
|
kawiorek z masłem paprykarz szczeciński , rzodkiewka , herb. owocowa (1,4,7) |
barszcz ukraiński na mięsie i jarzynach (1,7,9)
kluski leniwe z cynamonem , sałatka owocowa , woda (1,3,7) |
CZWARTEK |
bułka kajzerka z masłem , sałata , ser żółty , papryka , zupa mleczna z płatkami owsianymi , jabłko , herb. owocowa (1,7)
|
mleko smakowe , wafel ryżowy z masłem , rzodkiewka (1,7) |
zupa z młodej kapusty na mięsie i jarzynach z koperkiem (9) spaghetti w sosie bolońskim , sur. z selera z rodzynką , woda (1,7,9)
|
PIĄTEK |
pieczywo razowe z masłem, sałata , papryka , parówki z szynki , ketchup melon , kakao , herb. z cytryną (1,7) |
jogurt owocowy , mieszanka bakaliowa , pieczywo chrupkie , herb. miętowa (1,7)
|
barszcz na jarzynach z makaronem (1,7,9)
paluszki rybne , ziemniaki z koperkiem , sur. z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem , woda (1,4,7)
|
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby odbiorca miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy z drzew orzechowych
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (pestki dyni, słonecznika, chia, ostropest )
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczak